top of page
שני יעקבי ברמן
תמצית ההורות
תאור מקרה - תמציות לתלמיד בית ספר
א' בן השמונה, הוא תלמיד נבון בכיתה ב' בעל הישגים נאים בלימודים.
א' הגיע אלי במהלך שנת הלימודים, לאחר שהמורה התלוננה בפני אימו כי הוא אינו משתתף בפעילויות בכיתה ומסרב לדבר גם כשפונים אליו ישירות. כמו כן סיפרה האם, כי בנה מאוד תלותי בה ובביה"ס הוא תלוי במחנכת הכיתה.
עוד הסבירה לי האם שמאז ומתמיד היתה לא' בעיה עם אינטראקציה בכל מקום בו יש מספר גדול של אנשים, אך למרבה הצער, עם המעבר לביה"ס המצב אף החמיר.
האם תארה את א' כילד נבון וחכם שאינו מאמין ביכולותיו, הססן, חסר בטחון ובישן.
כשהגיעו אלי לפגישה, פניתי אל א' בשאלה האם יסכים שאימו תלך ותחזור מאוחר יותר, א' הגיב בהיסוס ואימו הוסיפה מיד שהיא מעדיפה להישאר. כדי לקבל שיתוף פעולה מצד א', הצעתי לו שיבחר משחק קופסא ממגוון המשחקים שבקליניקה.
לשמחתי, א' אכן שיתף עמי פעולה וכך, תוך כדי המשחק, שוחחנו בנחת. א' סיפר לי שהוא לא אוהב ללכת לביה"ס ומתגעגע לגננת שלו. בעיקר ציין שהוא שונא את שיעורי ההתעמלות הואיל והוא מתבקש במהלכן, לבצע מטלות שונות אל מול ילדי הכיתה.
במהלך האינטראקציה עם א' הבחנתי שאימו נוטה לענות במקומו, להתערב ולגונן עליו יתר על המידה הראויה. ההתרשמות שלי היתה שא', ככל הנראה, סובל מחרדה חברתית, שהחמירה בעקבות המעבר ממסגרת חמה קטנה ומגוננת יותר (גן הילדים) לביה"ס ובנוסף, התייחסותה של אימו, מזינה את החרדות שלו ואת הקושי שלו להתמודד.
הרכב התמצית שהוכנה לא' Larch - לשיקום וחיזוק הביטחון העצמי
Mimulus - להתמודדות עם החרדה החברתית
Walnut - להגנה מהשפעת הסביבה
Honeysuckle - להתמודדות עם השינוי של המעבר מגן לביה"ס
Red Chestnut - להתמודדות עם דאגת היתר של אימו.
תמצית שהוכנה לאימו של א' Red Chestnut - לאיזון הדאגה לא'
Larch - לחיזוק הביטחון שלה כאם. בנוסף, בקשתי מהאם לתת לו הזדמנויות לעזור בבית ולהטיל עליו משימות קטנות, בכדי להגביר את תחושת המסוגלות שלו והאמונה שלו בעצמו. הנחיתי אותה לשים לב להתנהגויות חיוביות של הילד ולחזק אותן, בנוסף לימדתי אותה כיצד לעודד את הילד לדוגמא - "תודה א' שהורדת את הכביסה, זה מאד עזר לי".בנוסף, הצעתי לה שאחת לשבוע, יזמינו יחד שני חברים של א' ויעשו פעילות כלשהי יחד (הכנת ארוחת ערב, פעילות יצירה, משחקי קופסא וכיו"ב).
כמו כן, כחלק מהגישה המערכתית בה אני מאמינה, בקשתי לשוחח עם המחנכת של א' ושיתפתי אותה במסקנות שלי. גם ממנה בקשתי שתנסה לעודד אותו, כשהוא מצליח במטלה כלשהי ושתשתדל להטיל עליו משימות קטנות שלא כרוכות בדיבור מול הכיתה לדוגמא מחיקת הלוח, חלוקת דפי עבודה וכדומה.
לשמחתי, למורה היתה נכונות לשתף פעולה.
בפגישה הבאה, מיד כשהגיעו, א' ביקש בנימוס מאימו שתשאיר אותנו לבד ואפילו לא חיכה לתשובתה והלך להביא משחק. יכולתי להרגיש את השינוי שחל בו הן בהתנהגות שלו, בביטחון שלו והן בשפת הגוף.
לסיכום- איכות חייו של א. השתנתה מאוד במהלך פרק זמן קצר, אימו מתקשרת לעדכן אותי מפעם לפעם על ההתפתחויות, ושתינו שמחות מהשינוי שחל בו.בכל פעם מחדש אני נדהמת מהיעילות של תמציות פרחי באך על ילדים, ומההשפעה המהירה עליהם.
bottom of page